Belokranjski pražnji kostumi - Anja Pešelj

@ Jani Pavlin

O seriji s pražnjimi kostumi

V veliki želji narediti nekaj drugačnega, posebnega, nekaj kar je povezano s fotografskim portretnim eksperimentiranjem in belokranjsko kulturno dediščino smo se "srečali" in našli skupni interes s Folklorno skupino Dragatuš.

Tako so moji fotografski modeli člani Folklorne skupine Dragatuš. Oblečeni so v belokranjske folklorne teme pražnje kostume.

Folklorna skupina Dragatuš poustvarja tudi belokranjsko folklorno dediščino s konca 19. in prve polovice 20. stoletja. Pesmi in plesi ob spremljavi godcev se izvajajo v temnih pražnjih kostumih. Družabno življenje večine Belokranjcev v obdobju od približno leta 1880 nekje do leta1950 - na ohcetih, štelingah, veselicah, žegnanjih ... se je odvijalo predvsem s plesanjem (polke, valčki, štajriši, šotiši, mazurke) in raznimi družabnimi igrami ob spremljavi ljudskih godcev (harmonike, klarineta, violine, basa). Za "boljše", posebne, družabne, svečane, "zakmašne" priložnosti so bili oblečeni v temnejša pražnja oblačila, ki so bila v tem obdobju bogata in zanimiva.

Za FS Dragatuš sta šivali ženske temne pražnje kostume Anica Matkovič in Ivanka Mravinec.

Velika zahvala pri projektu gre Zdenki Pezdirc, Folklorna skupina Dragatuš.