Skupinsko portretiranje

Rakunčkovi nasveti

Za vas jih sestavlja, piše, riše in fotografira Jani Pavlin

Imate težave z neostrino pri t.i. "gasilskih" portretih?

Nedolgo nazaj sem fotografiral en prijeten dogodek, na katerem se je zbralo veliko ljudi. Ko smo se spravili narediti skupinski portret, so se vsi avtomatsko postavili v lok, kot prikazuje slika desno.

Nekateri ljudje mislijo, da morajo biti vsi enako oddaljeni od fotoaparata, da bodo vsi ostri. Huh! Napaka! Fotografske leče - objektivi ne delujejo ravno tako. V bistvu se ostrina zvija ravno v obratnem (konkavno/konveksnem) loku.

Tudi, kadar ljudi postavimo v ravno črto, se nam še vedno zgodi, da so tisti v sredini ostri, tisti bolj pri kraju pa ne.

Zakaj pride do tega? Ko izostrimo srednjega človeka, se nam (globinska) ostrina oblikuje kot rdeča krivulja na sliki. Linija predstavlja šele začetek ostrine. Pri širših kotih to pomeni, da jo je še kar nekaj izza te linije.

Kaj torej narediti? Logično in enostavno - Ko izostrimo na srednjem človeku, držimo gumb prožilca na polovici, da zaklenemo ostrenje na želeni razdalji, naredimo pol ali cel korak nazaj in sprožimo.

Na sliki je korak nazaj prikazan z zeleno barvo. Vidimo, da vse osebe padejo v območje začetka ostrine.


Kaj še?

  • ljudje naj bodo postavljeni v linijo
  • poizkusite se izogniti večjemu številu vrst
  • zaslonka naj bo čim bolj zaprta (med 5.6 in 8), da bo pas ostrine čim večji ... sploh če so ljudje postavljeni v več vrstah
  • v kolikor se med fotografiranjem ljudje pogovarjajo, jih opozorite, naj bodo tiho, saj so lahko izrazi govorečih ust čudni
  • bodite pozorni, da vidite vse obraze
  • naredite več posnetkov, ker ljudje veliko mežikajo
  • če boste uporabljali širši kot, boste imeli več globinske ostrine, bodo pa razmerja velikosti popačena (ljudje spredaj so večji od tistih zadaj)