RAW vs. JPEG

Rakunčkovi nasveti

Za vas jih sestavlja, piše, riše in fotografira Jani Pavlin

Fotografirati v RAW (surovem) formatu ali v JPEG (obdelanem)?

Dilema s katero se enkrat sreča vsak fotograf

Pa najprej razčistimo oba pojma.

  • RAW - je neobdelana fotografija. Je še neostra, še nekontrastna, nima še nabitih barv ... pri njej je še vedno vsaka točka (pixel) podatek zase.
  • JPEG - je obdelana fotografija. Vaš aparat je posnetku dodal ostrino, kontraste, več barv ... posnetek je tudi stisnjen, da porabi manj prostora na kartici - ali napisano drugače, zdaj ni več vsaka točka podatek zase ampak so že plasti točk.

To pomeni, da je JPEG že obdelan posnetek in že pripravljen za objavo. Ker je že stisnjen, ga naknadno ni moč kaj dosti obdelovati. Če se lotimo popravkov na takšni fotografiji hitro vidimo, da se že ob blagem premikanju drsnikov za svetlobo/barve... začne slika razpadat - postaja grša.

Ravno nasprotno je pri RAW - surovih posnetkih. Ti v bistvu še niso primerni za takojšnjo objavo. Njih je šele potrebno obdelati, da zažarijo - določiti kolikšna in kje bo ostrina, kakšni bodo kontrasti, kakšna bo temperatura barv (bolj tople ali hladne) itd. Te popravke lahko izvajamo v precej večji meri, brez da bi se opazila kakšna čudna popačenja. Ko surovi posnetek obdelamo, ga shranimo kot JPEG in je šele takrat primeren za objavo.

OK, v čem je torej glavna razlika med JPEG-om, ki ga naredi sam fotoaparat in tistim, ki ga naredimo z lastno obdelavo?

  • Včasih se dogajanje, ki ga spremljamo s fotoaparatom, tako hitro odvija, da nimamo časa iskati tisto super-optimalno nastavitev časa, zaslonke ter ISO-a in imamo posnetke presvetle ali pretemne in to vse elegantno rešimo z obdelavo. Presvetli ali pretemni JPEG-i načeloma niso rešljivi oz. obdelava ne more dati dobrih rezultatov, ker enostavno v zapisu posnetka ni več toliko detajlov, da bi naredili iz njega dobro fotografijo.
  • Včasih si želimo fotografi obdelati fotografijo malo ali pa kar konkretno drugače, kot pa jo bi obdelal sam fotoaparat.
  • Včasih fotografiramo npr. naravo in je nebo precej svetlejše od terena. Teren bo na posnetku recimo normalno osvetljen, nebo z oblaki pa bo povsem belo. Pri fotografiranju v RAW načinu se nebo velikokrat lahko reši z obdelavo. Pri JPEG-u zelo težko.

Kdaj fotografirati v JPEG formatu?

  • Kadar ne mislimo fotografije obdelati (nimamo časa ali znanja).

Kdaj fotografirati v RAW formatu?

  • Kadar nimamo časa eksperimentirati z nastavitvami na fotoaparatu.
  • Kadar želimo, da je naša fotografija boljše obdelana kot jo zna narediti avtomatika fotoaparata.


Kako iz RAW formata iztisniti čim več lahko izveste na individualnem poučevanju.