Izbira objektiva

Rakunčkovi nasveti

Za vas jih sestavlja, piše, riše in fotografira Jani Pavlin

Radi bi si kupili novi objektiv za vaš fotoaparat, pa ne veste, kaj kupiti, kateri objektivi so res dobri in kateri sploh ne?

Trgovec vam ne bo svetoval, da kupite tisto, kar on nima na zalogi. Pa tudi njihovo poznavanje opreme je večkrat res pomanjkljivo. Kako si lahko sami pomagamo?

Na spletu je veliko informacij tudi na to temo. Pokazal vam bom par načinov, da sami ugotovite, kateri objektiv je za vas.

Vsekakor pa se morate prej odločiti, vsaj približno, kaj želite fotografirati s tem objektivom:

  • širokokotni (16-50 mm) za pokrajine in arhitekturo,
  • srednji kot (24-70 mm) za ulično, popotno in družinsko fotografijo,
  • portretni (70-200 mm) za portrete,
  • makro (100-150 mm macro) za insekte,
  • močan zoom (200-600 mm) za šport in ptice,
  • itd.
(to so samo moje približne ocene goriščnih razdalj)

Optical Limits

https://www.opticallimits.com/

Tole spletno stran priporočam, ker na njej najdete laboratorijske teste kvalitete za večino objektivov. Na vstopni strani izberete sistem, ki ga imate (Canon, Nikon, Sony ...) ter velikost tipala (crop, full frame).

Pred vami se pojavi seznam objektivov za vaš aparat, za katere so pri Optical Limits naredili teste. Z rdečo barvo so označeni novi testi. Na seznamu so tudi objektivi drugih proizvajalcev, ki pašejo na vašo napravo (Sigma, Tamron, Zeiss ...).

Vsak objektiv je predstavljen na treh straneh.

Na prvi se nahaja opis objektiva. Na drugi strani najdemo grafe za popačenje (Distortion), vinjetiranje (Vignetting), ostrino/ločljivost (MTF (resolution)), kromatsko aberacijo (Chromatic Aberrations (CAs)) ter bokejev učinek (Bokeh).

Prikaz popačenja slike. To je navadno večje pri širših kotih in slabših objektivih.

Prikaz grafa za vinjetiranje (temnejši robovi na fotografiji). Pri bolj odprti zaslonki so vinjetiranja močnejša. Včasih je ta efekt celo zaželen. Fotografi ga radi tudi dodajamo umetno pri obdelavi.

Prikaz grafa ostrine objektiva. Vidimo, da je center slike izjemno oster pri vseh pogojih. Kvaliteta na robovih je tukaj malo slabša a še vedno odlična.

Kromatska aberacija je pojav, ko se na stičišču svetlih in temnih tonov na posnetku pojavijo barvne linije. V našem primeru tega skorajda ni.

Na zadnji strani si lahko pogledamo primere fotografij narejenih s tem objektivom in pri različnih nastavitvah. Na spodnjem delu zadnje strani pa se nahaja opisno končno mnenje in oceni za optično in mehansko kvaliteto ter ocena razmerja kakovost/cena. Res dobri objektivi imajo zraven zeleni znak "palec gor" in napis Highly recommended.

Fred Miranda

https://www.opticallimits.com/

Tukaj gre za popularni neodvisni fotografski forum. Na njem najdemo (poleg mnogih drugih dobrih stvari) tudi ocene in mnenja uporabnikov glede objektivov.

Na vstopni strani kliknemo na Reviews. Prikaže se nam seznam izdelovalcev objektivov. Pod vsako znamko imamo ločene primarne ali fiksne in zoom objektive. Fiksni imajo samo eno goriščno razdaljo medtem, ko imajo zoom objktivi razpon od-do (v mm).

Pri vsakem objektivu najdemo povprečno oceno, ki so mu jo dali uporabniki. Poleg ocen uporabniki na kratko napišejo pluse in minuse za objektiv ter kakšen daljši opis izkušnje.

Obstajajo objektivi, ki imajo dobre karakteristike, a se radi kvarijo. Tudi na takšne nevarnosti vas opozorijo na tem forumu.

Pri dosedanjem prebiranju testov je bilo večkrat opaziti, da dražji objektivi niso nujno boljši od cenejših.

V več primerih velja, da so objektivi s fiksnim zoomom boljši od 3-kratnih in da so 3-kratni zoom objektivi boljši od še-več-kratnih. Aha! Kaj pa je to večkratni zoom in kako se to določi? Fiksni zoom objektivi so tisti, ki imajo samo eno goriščno razdaljo (50 mm, 300 mm ...). Zoom objektivi so tisti, ki se jim goriščnica lahko spreminja ... "približujemo in oddaljujemo" (24-70 mm, 70-200 mm ...). Kolikokratni je zoom pa dobimo približno tako, da večjo cifro delimo z manjšo: 70-200 mm => 200 / 70 = 3 (približno!). Ali pa za objektiv 24-70 mm => 70 / 24 = 3 (približno) ... torej 3-kratni zoom.

Torej, če vam nekdo reče, da ima 28 ali 50-kratni zoom, se vam je s tem po vsej verjetnosti pohvalil, da ima sleb objektiv in da so njegove fotografije po večini neostre. He he!