Črno-belo

Rakunčkovi nasveti

Za vas jih sestavlja, piše, riše in fotografira Jani Pavlin

Zakaj bi delali črno-bele fotografije,

če pa nam fotoaparat nudi milijone nians barv?

Črno bela fotografija ima res samo 3 barve - belo, sivo in črno, toda nudi več, kot se zdi na prvi pogled.

Ali je črno-bela bolj artistična ali ne, se v to ne bom spuščal. Morda je to stvar okusa posameznika.

Bistvena razlika med obema tehnikama je v tem, da pri barvnih moramo zelo paziti na zajete barve, saj z njimi tvorimo kompozicijo. Pri črno belih pa to tvorimo iz kontrastov, tekstur in oblik. Ob tem naj povem, da izkušeni fotografi kmalu opazimo iz barvnih fotografij, kateri fotograf ima izkušnje s črno-belimi. Namreč pri delu s črno-belimi pilimo občutek za kontrast in ga kasneje koristimo pri barvnih fotografijah. Veliko hitreje dobimo boljši občutek, kaj naj bo na fotografiji svetlejše, kaj temnejše, kako prikazati dramo in nenazadnje, kako bolje postaviti prizor - kompozicijo.

Ni vsaka črno-bela fotografija "črno-bela".

Večkrat opazim, da se kdo poizkusi v črno-beli tehniki in potem z enim klikom naredi sivo fotografijo.

Pri črno-beli fotografiji nam že samo ime pove, da gre za črne in bele tone ter nekaj vmesnih - sivih (desna slika), ne pa za paleto sivin (leva slika).

Recept je, da se pri obdelavi poigrate s kontrasti oz. s svetlimi in temnimi toni. Naj bo na fotografiji nekaj tonov res črnih in nekaj res belih. Če ne drugo, v vašem orodju vsaj kliknite na "auto contrast", pa bo verjetno že veliko bolje.

Kako zajemamo črno-bele fotografije?

Praviloma imamo fotoaparat nastavljen na barvni zajem fotografije. Šele nato v računalniku ta barvni posnetek spremenimo v črno-belega. To pa zato, ker nam programska orodja dajejo to možnost, da kakšno barvo posebej posvetlimo ali potemnimo ter s tem pridemo do bolj všečne kompozicije. Na primer zeleno barvo trave posvetlimo ali potemnimo, da nam oseba ali predmet na njej bolj izstopa.


Nasvet

Trenirajte črno-belo fotografijo, da boste veliko prej prišli do boljšega občutka za kontrast in kompozicijo. Ko boste obvladali te tri osnovne barve: belo, sivo in črno, dodajte še eno barvo in eksperimentirajte dalje. Če boste pozorni na res vrhunske fotografije, boste opazili, da le redke vsebujejo več kot tri barve. Izdelati dobro barvno fotografijo je veliko bolj komplicirano kot pa narediti črno-belo. To, da naš fotoaparat lahko zajema milijone nians barv, nas še ne naredi mojstra.


Tehnike obdelav

Vsak posnetek je poglavje zase. Kako iz vaših barvnih posnetkov narediti čim boljše črno-bele fotografije, se lahko naučite na individualnem poučevanju v Studiu Rakun.

Nekaj dodatnih primerov dobrih črno-belih fotografij

Bore i konj
Naja Brezar
Na nebu in v Podzemlju
Portret fotografa
Ložka stena (Borovška gora) nad meglo zgornjega toka Kolpe